Mitä siis pitäisi tehdä?

10.12.2021

Hiljaisen Kylän kotisivua ja blogeja lukiessa voi syntyä mielikuva, että kyseessä on epärealistinen tai jopa utopistinen projekti. Näin ei kuitenkaan ole. Seuraavassa havainnollistetaan vaiheittain, mitä projekti käytännössä edellyttää. 

1) Rauhallista ympäristöä kaipaavien vammaisten vanhemmat tutustuvat toisiinsa ja arvioivat, ovatko heidän aikuiset lapsensa halukkaita ja sopivia asumaan sekä tekemään työtä tällaisessa yhteisössä.

2) Kyseiset vanhemmat (tai muut vammaisen henkilön läheiset) perustavat yhteisön, Hiljaisen Kylän. Yhteisömuoto valitaan huolellisen pohdinnan jälkeen. Ääniherkkyys, tai muutoin rauhallisuus, kirjataan asiakaskriteerinä yhteisön toimintaperiaatteisiin. Tämä on tärkeää, jotta asiakkaiksi ei oteta tulevaisuudessakaan muunlaisia asiakkaita, Yksikin äänekäs henkilö tai ympäristön meluisuus aiheuttaa sen, että ääniherkkä pelkää eikä tunne enää oloaan yhteisössä turvalliseksi. Myös asiakkaiden samanhenkisyys kuuluu valintaperiaatteisiin, jotta yhteisöstä voi tulla kodinomainen, viihtyisä ja henkisesti turvallinen.

3) Etsitään yhteisölle rauhallinen ja muutoinkin sopiva kiinteistö. Lähiympäristössä tulee myös olla rauhallista, jotta ihmiset voivat liikkua laajahkolla alueella levollisin mielin. Ettei ole niin, että ulos tultaessa, on vastassa liikenteen meteli. Kiinteistö voidaan joko ostaa tai vuokrata. Tätä arvioidaan yhdessä kuntien (tulevien hyvinvointialueiden), mahdollisten rahoittajien tai kiinteistön vuokraajan kanssa. Kiinteistön voi omistaa tai vuokrata myös kunta, hyvinvointialue tai muu palveluntuottaja.

4) Kiinteistö saatetaan asianmukaiseen kuntoon.

5) Otetaan yhteyttä luotettaviin palvelutuottajiin ja selvitetään, voiko joku niistä tuottaa yhteisön asumis- ja työtoimintapalvelut. Toinen mahdollisuus on, että yhteisö itse palkkaa tähän tarkoitukseen sopivaa ammattitaitoista henkilökuntaa. Käytännön palvelut jätetään joka tapauksessa siihen koulutettujen ammattilaisten hoidettavaksi. Kaikissa vaihtoehdoissa yhteisö kuitenkin valvoo, että toiminta tapahtuu sen periaatteiden mukaisesti.

6) Yhteisön toimintaa kehitetään ja laajennetaan vähitellen, tavoitteena parantaa kyläläisten viihtyvyyttä  ja kehitysmahdollisuuksia.

Lähtökohtaisesti kuvatun yhteisön perustaminen ei poikkea nykyisistä muutoin kuin siinä, että kiinnitetään huomio sekä rauhalliseen ympäristöön että asiakkaiden "yhteensopivuuteen". Ensin mainitun kriteerin täyttäviä hoivayksikköjä onkin jo joitakin Suomessa.


Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita